Doctori Online. Top3 motive

Avem din ce în ce mai mulți doctori pe internet și asta ajută pe oricine caută informație medicală de calitate. Pentru mai puțin de 100 de euro, orice medic poate avea azi propriul domeniu web și tehnologia din spatele lui. Înființarea unui blog medical este gratuită și nu necesită vaste cunoștinte tehnice. Iar pentru deschiderea unei pagini Facebook, rugați copilul să vă ajute.

Trei sunt marile direcții în care se intersectează medicii cu online-ul:

1. Interacțiuni private
2. Autoeducare 
3. Furnizor de servicii medicale

1. În cazul interacțiunilor personale (social media, cititul presei online, browsing), medicul nu schimbă informații despre sănătate cu ceilalți decât în mică măsură, accidental. Acest tip de prezență are marea calitate de a obișnui doctorii, de cele mai multe ori persoane cu structură umanistă, cu mediul digital. Le oferă șansa de a afla despre oportunitățile, așteptările, metodele și uneltele acestui nou canal. Destui dintre cei captați de noile tehnologii se transformă în suporteri ai sănătății digitale.

2. Autoeducare. Digitalul e o sursă tot mai folosită de medici pentru propria educare. Inițiative de educare online, cum e cea a Colegiului Medicilor București, au deja 10 ani. Grupuri profesionale (și uneori cele de pacienți) sunt și ele folosite ca sursă, așa cum puteți citi în acest articol din Wall Street Journal. În zona surselor cu mare magnitudine, CancerLinq, o bază cu datele a peste 400,000 de bolnavi de cancer a trecust de stadiul de pilot. Puteți citi mai multe în articolul lui Marius Geantă, sigurul jurnalist român prezent la congresul american de oncologie ASCO 2015.  Informarea din mediul online este un lucru absolut normal pentru doctori, mai ales pentru generația tânără. Interesant, oricât ar fi de deranjați de pacienții care-și culeg soluțiile de însănătoșire de pe același mediu online, destul de puțini realizează că pentru rezolvarea problemei este nevoie exact de mesajele și imaginea lor, contrapondere la periculoasa automedicație. Există destui care realizează însă asta înaintează rapid către prezența activă online.

3. Prezența ca furnizor de informație medicală și servicii.

E deseori o direcție începută de angajator (clinică, spital). Imaginea profesională a unui doctor se crează în fața pacienților și colegilor și – în cazul lucrului într-o clinică, spital sau serviciu medical – se transferă și locului de muncă. Clinicile, mai ales cele private, au adoptat rapid internetul ca și metodă de comunicare cu potențialii clienți și folosirea notorietății medicilor e un mare atu. De exemplu, 90% dintre postările social media ale rețelei Regina Maria prezintă medicii și reușitele lor.

facebook-doctors

Pasiunea, spiritul antreprenorial sau pur și simplu dorința de a capitaliza personal pe notorietatea proprie, aduc medicii în zona conținutului online. Tatonările încep cu prezențe Facebook, transformate din pagini personale sau prin crearea unei pagini publice (ultimele având avantajul unui număr infinit de prieteni și posibilitatea promovării). Nivelul de competență tehnică necesar? Zero. Doar un pic de atenție. Blogul este nivelul 1, deci doar un pic mai complicat. Puterea blogului este că transmite mult mai clar un mesaj (iar cum în cazul nostru e vorba despre un mesaj medical, avantajul e puternic). WordPress a creat o platformă atât de intuitivă și bine administrată, încât mai bine de jumătate din siteurile cu conținut ale lumii o folosesc. Puteți să vă creați aici un blog gratuit in 15 minute, iar pentru cei ce-și doresc mai mult, se găsesc teme medicale de la 10 la 50 de euro. Ultimele având complexitatea unui site de clinică, cu module pentru programarea consultațiilor și tot restul. Iată aici o selecție de modele. Suntem deja în zona unde majoritatea are nevoie de suport din partea profesioniștilor. În mare însă, un domeniu online propriu costă 50 de euro, menținerea site-ului pe un server pleacă de la 2-3 euro pe lună iar integrarea tuturor acestori cumpărături depinde de complexitatea pe care medicul și-o dorește. Cum inițiativele medicale complet virtuale trăiesc încă vremuri de început, e bine ca investițiile de început să fie ponderate.

Citește și Medicii virtuali caută, cu disperare, pacienți

Noile tehnologii n-au cum să înlocuiască actul medical propriu zis, interacțiunea directă a medicului cu pacientul. Ele pot doar să-l ajute, documentându-l, pregătindu-l și mărindu-i eficiența.