„Craiu Mihai, pediatru”. Modestia unui medic, inițiatorul Spitalului Virtual pentru Copii

Craiu Mihai, pediatru. Un nume care spune totul pentru miile de părinți care au primit de la el ajutorul de care aveau nevoie, în cele mai dificile momente. Ca să poată fi mereu alături de pacienții săi, chiar și atunci când nu se află la cabinet, medicul pediatru Mihai Craiu a pus bazele Spitalului Virtual pentru Copii.

Spitalul Virtual pentru Copii este o pagină de Facebook unde părinții, adolescenții, bunicii și toți cei interesați pot găsi informații importante despre sănătatea copiilor. Și, cel mai important lucru, pot avea încredere deplină în ele, pentru că sunt furnizate de un profesionist în domeniu, care se prezintă simplu, cu modestie – Craiu Mihai, pediatru.

Astfel, oricine are nevoie de ajutor va primi foarte repede, online, prin intermediul acestei pagini, un sfat competent sau explicațiile necesare pentru a înțelege anumite probleme medicale. Importanța vaccinării copilului, conduita corectă de tratament în cadrul unei anumite boli sau orice altă problemă cu care se pot confrunta cei mici pot fi dezbătute sincer, deschis și argumentat pe această pagină.

Proiectul a fost gândit pentru a oferi o sursă credibilă, bine documentată, de informare medicală, luptând astfel cu dezinformarea adusă de zvonuri și studii pseudoștiințifice, promovate pe unele forumuri sau publicații obscure. Acestea nu doar că induc în eroare părinții și nu le oferă informații corecte, dar deseori chiar pun în pericol viața copiilor, care ajung la spital în stare foarte gravă, pentru că nu au fost tratați corespunzător. Cu viața copiilor noștri nu ne putem juca, iar inițiatorul Spitalului Virtual pentru Copii se declară din acest punct de vedere și „avocatul copiilor”.

Am stat de vorbă cu doctorul Craiu Mihai, pediatru în cadrul Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului Alfred Rusescu din București, despre acest proiect deosebit, care speră să fie util pentru cât mai multe persoane.

Reporter: Când și cum s-a născut ideea unui Spital Virtual pentru Copii?

Dr. Mihai Craiu: Proiectul a apărut în anul 2014, odată cu inițierea unui studiu de astm la copii. Cei mici aveau să primească materiale educaționale, pe care să le poată accesa și de acasă, de aceea m-am gândit să lansez o pagină de Facebook, pe care să poată găsi mai ușor toate informațiile necesare.

Îți recomandăm și Urmărește online sănătatea copilului tău!

Reporter: Cum îi poate ajuta această pagină de Facebook pe părinți și pe micii pacienți?

Dr. Mihai Craiu: Cred că Spitalul Virtual pentru Copii este de mare ajutor, din mai multe puncte de vedere. În primul rând, pentru unii părinți și adolescenți poate fi o sursă de documentare și educare online și mă refer aici la materialele video, în care este explicat modul corect în care pot fi făcute anumite proceduri la copii, de exemplu cum administrăm aerosolii sau cum facem o nebulizare umedă.

În al doilea rând, această pagină este locul unde cei interesați pot pune întrebări legate de diagnostic și despre opțiuni de tratament. Desigur, Spitalul Virtual pentru Copii nu este un spital real și nu furnizează prescripții medicale, dar poate să ofere referințe și materiale bibliografice despre reglementările de tratament sau dozele corecte pentru medicație. De exemplu, aici pot fi consultate online Protocoalele Societății Române de Pediatrie.

De asemenea, pentru părinți această pagină poate fi și locul unde pot cere sugestii despre specialiști care să ofere o a doua opinie de expertiză pediatrică. Spitalul Virtual pentru Copii își dorește să ridice un nou standard de educație și de informare corectă acum, într-o perioadă în care accesul la informație este extrem de facil.

Din păcate, calitatea informației disponibile în spațiul virtual este foarte heterogenă, cu unele zone evidente de pseudoștiință și de fake-news. Spitalul Virtual pentru Copii dorește să facă puțină lumină în zone controversate, cum ar fi imunizările, creșterea și dezvoltarea copilului, medicația pentru bolile cronice ale copiilor.

Și nu în ultimul rând, Spitalul Virtual pentru Copii dorește să formeze un parteneriat cu părinții copiilor bolnavi. În multe situații, prezența în spital este un eveniment traumatizant emoțional  pentru părinte. Și acesta uită, odată cu trauma respectivă, și toate aspectele legate de instruirea făcută în vederea îngrijirilor la domiciliu. În Spitalul Virtual pentru Copii poți să accesezi, ca părinte, informația necesară continuării îngrijirii corecte aplicate la domiciliu atunci când ești  pregătit, când realmente ai putea să te implici în înțelegerea și aprofundarea materialelor. Și poți să pui întrebări sau să trimiți feedback.

Reporter: Cum a fost primită această pagină și cât de implicați sunt cititorii?

Dr. Mihai Craiu: În primele 3 luni de la lansare, informațiile din Spitalul Virtual pentru Copii au avut impact asupra a 3 milioane de persoane, cu un maximum de peste 300.000 vizualizări al unui video privind resuscitarea la copil. Rata medie de impact direct pe săptămână este între 80.000 și 100.000 de pacienți, din care un sfert sunt comentarii sau reacții directe.

Citește și Medicamente lipsă de pe piață, anunțate pe o platformă online

Craiu Mihai, pediatru: În mediul virtual, părintele se simte partener cu doctorul

Reporter: Au părinții mai multă încredere în comunicarea cu un medic prin social media decât într-o consultație clasică? Le este mai ușor să pună întrebări, să-și arate temerile, îndoielile?

Dr. Mihai Craiu: Categoric, este mai ușor abordabil un medic virtual. Plus că acesta poate să răspundă și la ora 1 noaptea sau în weekend la unele probleme presante, punctuale. Emoțiile negative asociate percepției corpului medical (la care, din păcate, a contribuit generos și presa, prin mediatizarea aproape exclusivă a nerealizărilor sau accidentelor din spitalele românești, fără a prezenta și realizările) sunt mai ușor depășite în fața telefonului mobil sau a calculatorului. Acest mod de comunicare plasează părintele pe o poziție mai degrabă de partener al medicului. El se simte „empowered”.

Citește și Programare la doctor pe telefon cu noul Samsung S8

Reporter: Unii părinți ajung să aibă mai multă încredere în zvonurile/sfaturile scrise pe diferite forumuri sau pagini de Facebook decât în medici. (Mă refer aici mai ales la curentul antivaccinare, dar și la promovarea remediilor naturiste în locul unei vizite la medic). De ce credeți că apare acest fenomen și cum poate fi recâștigată încrederea părinților în sistemul medical? Ce a reușit până acum Spitalul Virtual pentru Copii, din acest punct de vedere?

Dr. Mihai Craiu: Forumurile sunt prietenoase din punct de vedere emoțional. Este o „democrație” a comunicării. Ne putem exprima cu toții și, ca urmare, ajungem să ne comportăm cam ca la un meci de fotbal. În social media putem să huiduim fără consecințe, putem să ne găsim parteneri de perspectivă, putem să ne validăm percepțiile sau spaimele în grupuri de persoane care gândesc ca noi. Problema este ca nu toți liderii de opinie din aceste grupuri de adepți ai medicinei alternative sau „altfel” sunt complet nevinovați.

Craiu Mihai, pediatru

Craiu Mihai, pediatru: Absența medicilor din spațiul virtual a permis apariția unor „vraci”

Fără a face niciun proces de intenție, afirm clar că unii influenceri au agende ascunse sau doresc să promoveze (cu evidentele beneficii materiale) unele strategii de diagnostic sau tratament care par inovatoare, dar de fapt sunt doar fake-science. În mediul virtual suntem toți „egali”, de aceea au înflorit în social media aceste personalități anti-CEVA. Pentru că în lumea științifică, la congresele medicale sau în revistele de specialitate, aceste abordări rizibile sau pur și simplu frauduloase sunt demontate de experți. Problema este că medicii au ajuns să vorbească numai între ei și, eventual, cu un număr oarecum restrâns de pacienți care participă la asemenea forumuri medicale.

Deoarece peste 70% dintre părinții copiilor bolnavi din România caută informații online, am decis că este vremea să mergem noi, medicii, acolo unde este căutată informația.

Absența noastră din spațiul virtual a permis „înflorirea” unor „vraci” sau vindecători (posibil de bună credință, dar fără niciun fel de calificare și fără niciun fel de responsabilitate medicală sau juridică în caz de eșec al terapiei recomandate).

Și din această cauză sunt copii care, până la urmă, ajung în pericol de moarte și vin la spital când sunt deja în stare foarte gravă. De aceea, ca „avocat” al copiilor români, am decis să îmi suflec mânecile și să mă scufund în vâltoarea unor discuții mai mult sau mai puțin pătimașe, în speranța că, până la urmă, un părinte de bună credință va lua o decizie (oricare ar fi aceasta) după ce a fost informat CORECT.

Citește și Importanța vaccinării, promovată prin platforma online desprevaccin.ro

Reporter: Ce planuri aveți cu proiectul Spitalul Virtual pentru Copii? Aveți în vedere dezvoltarea lui prin lansarea unui site sau a unei aplicații pentru mobil?

Dr. Mihai Craiu: Planuri există multe. Ar trebui să aibă și ziua vreo 40 de ore… Și ar mai fi și problema finanțării. Acest proiect virtual este până în acest moment un efort individual, fără absolut nicio finanțare exterioară. Pentru a fi credibil în ochii suspicioși ai unor părinti încercați de contactul neplăcut cu zonele gri sau negre ale medicinei românești, eu am refuzat până acum orice finanțare exterioară. Pentru că ar fi putut fi utilizată ca element denigrator, în bunul spirit balcanic al „scenariilor”.

Reporter: Cum vedeți dvs. viitorul telemedicinei? Vor ajunge românii să prefere consultațiile medicale prin Skype sau pe Messenger în locul celor la cabinet? Care ar fi avantajele și dezavantajele acestui nou sistem?

Dr. Mihai Craiu: Deja există telemedicină, în cele mai variate forme. Pentru urgențele banale, pentru diverse boli infecțioase (ca să nu le raspândim și altora într-o sală de așteptare clasică). În occident a apărut formatul electronic de fișa de externare, în care medicul înregistrează un fișier video pentru pacientul sau, iar acesta îl vede liniștit de acasă.

Telemedicina ar putea fi și ea o soluție pentru criza masivă de personal calificat sau pentru regiunile mai îndepărtate, izolate, care sunt greu accesibile. Medicina asistată de inteligență artificială și medicina în era realității virtuale sau augmentate este deja AICI! Dar asta este altă poveste, care va putea fi detaliată într-un alt interviu.

Îți recomandăm și: Psiholog online gratis pentru bolnavii de cancer