Recuperarea după un infarct – eBook GRATUIT

După un infarct, pacientul necesită un tratament medical care să reducă riscul unui al doilea atac. Este esențial să înțelegi ce înseamnă un infarct, care sunt cauzele și factorii de risc, simptomele și ce e de făcut. Descarcă gratuit de mai jos eBook-ul cu informații utile în acest sens.

O persoană care a depășit un astfel de eveniment acut trebuie să știe că procesul de îngustare a vaselor de sânge din cauza depunerilor de colesterol este un proces continuu ce nu produce simptome. Astfel, boala se poate agrava și poate progresa fără să îți dai seama, motiv pentru care monitorizarea atentă și tratamentul sunt esențiale!

În primele 12 luni după un infarct riscul de a suferi un eveniment cardiovascular este cel mai mare! 20% dintre pacienți suferă un al doilea eveniment cardio-vascular în primul an după infarct!

Recomandări după un eveniment cardiovascular

Iată care sunt principalele recomandări pentru pacienții care au suferit un infarct:

 • urmează tratamentul prescris de medic și nu întrerupe medicația prescrisă, chiar dacă te simți mai bine;
 • mergi periodic la medicul de familie pentru monitorizarea stării de sănătate și pentru a beneficia de rețeta lunară;
 • mergi periodic la controalele medicale de specialitate – control cardiologie;
 • adoptă un stil de viață sănătos şi activ, ai grijă de sănătatea ta fizică, mentală și emoțională.

Descarcă de aici ebook-ul gratuit oferit de AstraZeneca în parteneriat cu CNAS privind sindromul coronarian acut și sfaturi pentru a preveni un alt eveniment cardiovascular.

AstraZeneca este o companie biofarmaceutică axată pe cercetare, dezvoltare și comercializare de medicamente pentru cele mai grave boli de la momentul actual: cancer, boli cardiovasculare, boli neurologice, boli respiratorii și infecții. Obiectivele sunt reprezentate de dezvoltarea de produse inovatoare pentru pacienții din întreaga lume, ca soluție la probleme medicale actuale.

Sindromul coronarian acut

Sindromul coronarian acut este un termen folosit pentru a descrie o serie de afecțiuni asociate cu reducerea bruscă a fluxului de sânge către inimă. Una dintre aceste afecțiuni este infarctul miocardic sau atacul de cord. Sindromul coronarian acut este o urgență medicală care necesită diagnosticare și intervenție promptă. Obiectivele tratamentului includ îmbunătățirea fluxului sangvin, tratarea complicațiilor și prevenirea problemelor viitoare.

infarctul miocardic

Termenii medicali pentru un infarct pot include atac de cord, infarct miocardic (IM), infarct miocardic acut (IMA), sindromul coronarian acut (SCA), tromboză coronariană, disecția coronariană spontană (DCS). Toți acești termeni se referă la modificări ale mușchiului cardiac (miocard) din cauza lipsei de sânge și de oxigen în acea zonă – principala modificare este moartea mușchiului cardiac.

Infarctul – cauze și factori de risc

Un infarct este de obicei cauzat de un cheag de sânge care blochează o arteră a inimii. Respectiva arteră prezintă deja îngustări din cauza depozitelor adipoase de pe pereții săi. Astfel de depozite se pot desprinde și pot bloca fluxul de sânge și eliberează substanțe care cresc riscul de formare de cheaguri. Uneori, un cheag se formează în interiorul inimii, apoi se desprinde și se blochează într-o arteră care alimentează inima.

Citește și Cele mai bune aplicatii din 2019 pentru masurarea pulsului si tensiunii

Simptomele unui infarct

Semnele și simptomele unui infarct încep de obicei brusc și includ:

 • durere în piept – senzație de presiune, de greutate;
 • dureri în alte regiuni – durere care iradiază în braț (de obicei brațul stâng), gât, maxilar, spate sau abdomen;
 • amețeli sau leșin;
 • transpirație intensă;
 • scurtarea respirației;
 • greață și vărsături;
 • oboseală inexplicabilă;
 • tuse sau respirație șuierătoare;
 • anxietate intensă, stare de neliniște și apăsare.

simptome infarct

ATENȚIE! Durerea în piept este cel mai frecvent simptom. Cu toate acestea, semnele și simptomele pot varia semnificativ în funcție de vârstă, sex și alte afecțiuni medicale. Rețineți că durerea în piept nu indică neapărat un atac de cord. Poate fi dată și de multe alte probleme, includ probleme digestive. Pe de altă parte, unele episoade cardiovasculare sunt complet nedureroase, în special în rândul persoanelor în vârstă, femeilor și persoanelor cu diabet.

Tratamentul infarctului

Tratamentele pentru un infarct miocardic pot include:

 • implantare de stent – angioplastie – pentru a restabili circulația sangvină în vasul sau vasele înfundate;
 • medicamente, inclusiv tratament antiagregant plachetar – împiedică formarea de noi cheaguri sau dezvoltarea cheagurilor.

Un infarct apare atunci când sângele nu mai curge spre o regiune a musculaturii inimii. Dacă nu se intervine rapid pentru a se restabili cursul normal al sângelui, pot apărea leziuni cardiace permanente.

Un infarct este o urgență medicală! Nu ignora semnele și simptomele și solicită urgent ajutor medical de specialitate!

Reabilitarea cardiacă după un atac de cord

După un atac de cord, este esențială reabilitarea cardiacă prin sfaturi de specialitate, asistență și activitate fizică. Reabilitarea cardiacă include exercițiu, educație, tehnici de relaxare și suport psihologic. Scopul este de a ajuta pacientul să se recupereze și să se reîntoarcă la activitățile sale obișnuite.

Include și sfaturi privind administarea tratamentului, explicații privind medicamentele utilizate, factorii de risc pentru infarct, ce schimbări de stil de viață sunt necesare pentru a aborda acești factori de risc etc.

Te-ar putea interesa si Tensiunea normală, ce valori are – TABEL

Soluții moderne în cardiologie

Tehnologia avansează rapid și cercetătorii dezvoltă noi metode inovatoare de a îmbunătăți tehnicile de diagnostic, tratament și recuperare, inclusiv în afecțiunile cardiovasculare. Soluțiile eHealth și telemedicina evoluează rapid și vor deveni o componentă importantă a îngrijirii medicale. Telecardiologia include înregistrarea, transmiterea la distanță (intermitent sau continuu), stocarea și interpretarea parametrilor cardiovasculari (cum ar fi EKG, frecvența cardiacă, tensiunea arterială, saturația oxigenului și chiar imagistică diagnostică – precum ecocardiografie, tomografie computerizată, rezonanță magnetică, medicină nucleară, angiografie coronariană). Poate ajuta la gestionarea problemelor cardiovasculare și preîntâmpinarea complicațiilor.

Beneficiile pot fi substanțiale, cu o reducere a mortalității și cu o scădere a spitalizărilor. Scopul final este de a optimiza îngrijirea la domiciliu și calitatea vieții pacienților.

Un prim program de telecardiologie din România a fost dezvoltat ca parte a programului FI-STAR în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, axat pe servicii de recuperare personalizată post-infarct. În 2016 în cadrul Spitalului Monza se prezentau ca soluții inovatoare monitorizarea cardiologică la distanță, în parteneriat cu MedTelesystems, și aplicația Telemediq pentru monitorizarea în timp real a sănătății – cu o serie de dispozitive medicale integrate, inclusiv ECG și tensiometru.

eHealth în prevenția cardiovasculară

solutii moderne cardiologie

Prevenția cardiovasculară are cel mai mare potențial de a minimiza impactul bolilor cardiovasculare. Monitorizarea factorilor de risc cardiovascular poate fi făcută prin telemedicină și mai ales prin dispozitive medicale tip gadget-uri și aplicații de sănătate. Astfel se intervine pentru a îmbunătăți stilul de viață și respectarea tratamentul medicamentos, educație privind boala, suport psihologic, suport pentru activitate fizică, sfaturi de nutriție și instrumente de motivație interactive.

Trebuie subliniat că astfel de dispozitive și aplicații NU trebuie să înlocuiască tratamentul medical, medicamentele prescrise de medic și nici controalele medicale!

Telereabilitare în cardiologie

Reabilitarea cardiacă duce la reducerea mortalității, ameliorarea simptomelor, susține renunțarea la fumat și îmbunătățirea capacității fizice, precum și bunăstarea psihosocială generală. Telereabilitarea poate fi o modalitate inovatoare de îmbunătățire a stării generale a pacienților. Poate duce la reducerea factorilor de risc cardiovascular modificabili prin oferirea de opțiuni suplimentare pentru pacienții care nu pot participa la reabilitare în cadrul centrelor medicale.

Dispozitive și aplicații moderne pentru problemele inimii

 

Iată o serie de dispozitive și aplicații din ultimii ani, dezvoltate sau în curs de dezvoltare, care ar putea fi utile pentru pacienții cu afecțiuni cardiovasculare.

KardiaBandKardiaBand de la AliveCor se concentrează pe detectarea bătăilor neregulate ale inimii, precum fibrilația atrială, care poate duce la accident vascular cerebral. Are încorporat un sistem ECG pentru a monitoriza activitatea inimii. Funcționează împreună cu Apple Watch. Dacă apar modificări suspecte, trimite o alertă.

Citeste si Apple Watch ar putea detecta din timp semnele unui atac de cord

Centura de siguranță inteligentă de la Toyota va putea depista semnele unui atac de cord. Știm cât de grav poate fi să ai un atac de cord în timp ce conduci. Numeroase accidente rutiere sunt cauzate de probleme medicale în timpul condusului, mai ales evenimente cardiovasculare. Toyota abordează această problemă prin tehnologii care să le permită mașinilor să analizeze fiziologia șoferului, să detecteze dacă suferă de atac de cord și apoi să oprească automat, în condiții de siguranță automobilul. Cercetătorii au dezvoltat un sistem pe baza unui algoritm, care poate fi plasat în interiorul mașinii pentru a prezice în timp real eventimente cardiace.

Sistemul dezvoltat de HealthWatchTech este un sistem wearable pe bază de electrozi și senzori – ce permite monitorizare cardiacă la domiciliu. Soluțiile de monitorizare continuă ajută medicii să verifice de la distanță pacienții cu afecțiuni cardiace. Aceștia sunt avertizați despre evenimente cardiace precum ischemie și aritmii în timp real. Sistemul permite detectarea ritmului cardiac, temperatura pielii, respirația și postura corpului.

Smart Cardia a dezvoltat un dispozitiv medical ce se aplică pe piept și monitorizează semnele vitale: temperatură, puls, tensiune arterială, nivelul de oxigen din sânge, ritm cardiac, activitate electrică a inimii. Acesta preia continuu milioane de date zilnic de la pacient. Pe baza algoritmilor de inteligența artificială, sistemul permite detectarea în timp real a stării anormale de sănătate.

Sursa foto: MedGadget

Citește si Cum ar putea o boxa inteligenta sa ne salveze viata in caz de stop cardiac