Senzor glicemic implantabil din celule vii. Funcționează cel puțin un an și nu are nevoie de calibrare

Un senzor glicemic implantabil este foarte util diabeticilor, fiindcă îi scapă de monitorizarea zilnică a glicemiei prin înțepături. O companie israeliană pregătește un dispozitiv cu adevărat revoluționar, subcutanat.

Glyde este un senzor glicemic implantabil subcutanat, proiectat de compania israeliana GluSense. Dispozitivul este deosebit pentru că se implantează sub piele și poate funcționa timp de cel puțin un an. Glyde poate fi de mare ajutor pentru persoanele care suferă de diabet tip I unde e nevoie de o monitorizare continua a glicemiei, dar și pentru cei cu diabet insulino-dependent tip II. Ele vor scăpa astfel de testele zilnice ale glicemiei, care trebuie realizate prin înțeparea degetului, dar și de disconfortul de a purta un senzor glicemic implantabil pe piele.

Spre deosebire de alți senzori glicemici implantabili, acesta poate fi ținut în corp timp de un an și nu are nevoie de multe calibrări și verificări.

senzor glicemic implantabil glyde

Glyde – senzor glicemic implantabil din celule vii

Glyde funcționează prin biosenzori, care sunt realizați din celule vii modificate, care îl alimentează constant și astfel îi permit să funcționeze timp de 1 an întreg, fără să fie nevoie de multe calibrări. Dispozitivul se implantează sub piele și monitorizează permanent nivelul glicemiei. Datele sunt transmise wireless spre un gadget portabil al utilizatorului, cum ar fi un smartwatch sau smartphone, precizează medicul Boaz Brill, CEO GluSense. Este al doilea proiect inovator israelian în zona măsurării glicemiei după GlucoTrack, glucometrul fără înțepătură.

Dacă suferi de diabet, te poate interesa și cât este glicemia normală sau să ai acces la tabele cu glicemia normală pe vârste.

Recent, GluSense a reușit să obțină fondurile necesare pentru a putea începe primele teste pe subiecți umani. Acestea sunt esențiale înainte ca dispozitivul să poată fi lansat pe piață. Finanțarea a fost primită de la fondul filantropic JDRF T1D, care susține financiar inovațiile în domeniul diabetului de tip I. Suma primită nu a fost însă anunțată. Dispozitivul ar putea fi disponibil în câțiva ani, speră reprezentanții GluSense.

Concurența în această piață este mare iar unii dintre jucători, gigantici. Anul trecut, Dexcom a făcut un parteneriat cu Google, așa că Google a abandonat patentele proprii pentru glucometre fără înțepătură pentru un proiect comun anunțat pentru 2018.

 

Diabetul afectează peste 420 de milioane de oameni

Diabetul este o adevărată pandemie, afectând peste 420 de milioane de oameni din întreaga lume, potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății. Diabeticii trebuie să-ți monitorizeze nivelul glicemiei de mai multe ori pe zi și să-și administreze insulină prin injecții.

De câțiva ani au apărut pe piață senzori glicemici și pompe de insulină care ușurează semnificativ viața bolnavilor. Din păcate însă, aceste dispozitive trebuie schimbate destul de des, pentru că au o durată de viață limitată. De asemenea, cele mai multe au nevoie de calibrări zilnice, care se fac tot prin teste de sânge. Prin urmare, bolnavul nu scapă de corvoada înțepăturilor de zi cu zi. Mai mult, pentru români ele nu sunt încă decontate de casa de asigurări de sănătate.

Deocamdată, din produsele existente pe piață, unele cu senzor glicemic implantabil nu pot fi folosite mai mult de o săptămână, iar cel mai performant, Senseonics Eversense, funcționează timp de 90 de zile. Iată de ce Glyde va fi cu adevărat revoluționar, iar dacă poate fi asociat cu pancreasul artificial, pentru administrarea de insulină, va schimba radical viața bolnavilor de diabet.

Citește și: Pacientul 2.0: Dispozitive și aplicatii pentru diabet