Dispozitivul pentru a monitoriza perioada fertila AVA este o alternativă eficientă la aplicațiile de monitorizare a menstruației și fertilității, deoarece promite măsurarea exactă a datelor și este o soluție ușor de utilizat pentru femeile care încearcă să rămână gravide
Sistemul AVA util pentru a monitoriza perioada fertila, dezvoltat de compania medicală cu același nume, cu sediul în Zurich, folosește o brățară pentru a măsura anumiți parametri de sănătate, la fel ca în cazul unui gadget de fitness, în timp ce analizează rezultatele și face anumite estimări ce sunt afișate pe o aplicație smartphone, având precizie de 96%.
Trăim în era digitală și avem la dispoziție tot felul de aplicații și gadgeturi, inclusiv pentru monitorizarea mentruației, a perioadei fertile, utile pentru femeile care vor să aibă un copil și nu numai. Înainte se foloseau simplele calendare de hârtie pentru notarea menstruațiilor și calcularea perioadei fertile, dar erau dificil de gestionat și nu se putea ține cont de alți factori implicați. În plus, organismul unei femei nu funcționează ca un ceas elvețian, fiind implicați mulți factori de mediu sau interni ce pot să interacționeze cu perioadele menstruale și fertile.
Află şi Tot ce trebuie să știi despre ovulație și bolile care îți afectează fertilitatea
Astfel de aplicații permit nu doar înregistrarea menstruațiilor, calcularea perioadei fertile, ci și monitorizarea anumitor simptome, ca schimbări de dispoziție, crampe, dureri, balonare, intensitatea sângerărilor etc. Unele aplicații au algoritmi inteligenți ce analizează aceste modele și estimează data următoarei menstruații cu precizie. Multe astfel de aplicații folosesc doar date pentru a încerca să facă estimări, dar cercetătorii au ajuns la concluzia că e nevoie de senzori pentru estimarea mai exactă a ovulației. Unele aplicații folosesc termometre specifice, sau sisteme de analiză a salivei, pentru o precizie mai bună.
Te poate interesa şi Calculator ovulație. Cum te ajută și care sunt cele mai populare 10 aplicații
Noul sistem AVA pentru perioada fertila analizează datele introduse și parametrii măsurați, precum și simptomele, pentru a identifica modificări care pot indica probleme de sănătate, estimând și perioada fertilă a persoanei respective. Brățara are un design elegant și simplu, într-o culoare vie și plăcută.
Brățara nu trebuie purtată neapărat pe tot parcursul zilei, ci mai ales noaptea, în tmpul somnului (e nevoie să fie purtată cu cel puțin 4 ore înainte de a adormi). Este un dispozitiv certificat de FDA și CE, ce măsoară diferiți parametri vitali.
Parametrii monitorizați de brățară sunt:
● pulsul de repaus (bătăi pe minut)
● temperatura pielii
● variabilitatea ritmului cardiac – VRC (în funcție de nivelul de estrogen, progesteron și de stres)
● monitorizarea somnului – lumină, profunzimea somnului, somnul REM
● rata respiratorie (rata respirației pe minut)
● mișcarea corpului – cu ajutorul unui accelerometru
● alimentarea cu sânge a țesuturilor (în funcție de estrogen și progesteron)
● bioimpedanța (rezistența țesuturilor – în funcție de hormoni)
● pierderile de căldură – în timpul somnului, asociat fazei luteale
Nu uita să citeşti şi despre Test de sarcină. Cum funcționează și când trebuie făcut
Temperatura pielii este măsurată pentru a identifica perioadele de fertilitate, deoarece temperatura pielii crește cu aproximativ 1,5 grade după ovulație și rămâne ridicată până la următoarea menstruație. De asemenea, se măsoară pulsul, care prezintă și el fluctuații în funcție de perioada fertilă, fiind mai mare la începutul acesteia. La fel, rata respiratorie este în general mai mare înainte de menstruație, la fel ca ritmul cardiac, ce acționează și ca indicator al stresului fiziologic. Sistemul AVA analizează și somnul, fazele somnului și calitatea somnului.
Sistemul AVA este ușor de folosit și de introdus în rutina zilnică, mai ales dacă încerci să rămâi însărcinată
Compania elvețiană Ava a fost înființată în 2014 și a lansat prima aplicație și brățara în 2016. Compania a declarat că noul sistem AVA care monitorizează semne vitale cum ar fi temperatura pielii, ritmul cardiac, pierderea de căldură și calitatea somnului, a ajutat peste 10.000 de femei să rămână gravide prin monitorizarea perioadelor menstruale și a fertilității.
Citește și Aplicația BARZA monitorizează variațiile hormonale
Surse: Medical Futurist, AVA Women