Cat este glicemia normala? Recomandari pentru 2020

Iti prezentam in acest articol care sunt valorile pentru glicemia normala la adultii sanatosi, dar si la diabetici. Vei afla, de asemenea, cat de mult variaza glicemia pe durata unei singure zile.

Nivelul glicemiei diferă în funcție de foarte mulți parametri: măsurată dimineața, pe nemâncate, glicemia normală (nivelul zahărului din sânge) este, la o persoană sănătoasă, cuprinsă între 70 și 100 mg/dl. La două ore după masă, glicemia normală (la o persoană sănătoasă) trebuie să fie sub 140 mg/dl. Pe durata unei zile, glicemia va fi întotdeauna mai scăzută înainte de masă, când stomacul este gol, însă și în acest caz valorile pot să difere de la o persoană la alta: un adult poate avea glicemia 60 mg/dl, iar altul 90 mg/dl, ambii fiind perfect sănătoși.

Vezi și acest Tabel cu valori normale glicemie pentru persoanele care nu au diabet

Prin urmare, în mod normal, la o persoană sănătoasă, care nu suferă de diabet, glicemia normală este de 70-100mg/dl (miligrame pe decilitru), măsurată dimineața, pe stomacul gol. În mod normal, după o masă, glicemia crește până la cel mult 140 mg/dl, iar după aproximativ 2 ore va scădea din nou sub 100.

Nivelul glicemiei poate fi măsurat cu un Glucometru digital. Îți măsoară glicemia în 5 secunde

O valoare a glicemiei care nu scade sub 125 mg/dl este considerată hiperglicemie, adică diabet. În schimb, o valoare prea mică (sub 70 mg/dl) înseamnă hipoglicemie, care se manifestă de obicei prin senzație de slăbiciune, foame bruscă, amețeli, tremurături sau chiar leșin.

Citește și Măsurarea glicemiei fără ac – 7 noi aparate

Cât este glicemia normală pentru bolnavii de diabet

La diabetici, stabilirea glicemiei este un proces mult mai dificil. Monitorizarea corectă și constantă a nivelului zahărului din sânge este esențială în cazul persoanelor care suferă de diabet. În cazul unei creșteri foarte mari a glicemiei, dacă nu se intervine rapid cu medicamente, bolnavul poate suferi complicații grave.

În cazul persoanelor cu diabet, pancreasul nu mai produce cantitatea necesară de insulină pentru a regla nivelul glicemiei. De aceea, ei au nevoie de injecții cu insulină și trebuie să-și monitorizeze constant cantitatea de zahăr din alimentație. Dieta echilibrată este esențială pentru un diabetic, mai ales că bolnavul trebuie să respecte reguli stricte. Persoanele cu diabet nu au voie să consume următoarele produse:

  • Sucuri dulci (inclusiv limonadă sau sucuri naturale care conțin zahăr) 
  • Grăsimi trans (margarină, cremă de ciocolată, brioșe, produse de patiserie și cofetărie, alimente semipreparate) 
  • Orez, paste și pâine albă (trebuie înlocuite cu produse din făină integrală, bogate în fibre și cu orez brun)
  • Iaurt cu fructe (conține foarte mult zahăr)
  • Cereale îndulcite
  • Băuturi dulci pe bază de cafea (cum este cappuccino – se poate consumă însă cafea fără zahăr)
  • Miere, sirop de agave și alți îndulcitori
  • Fructe uscate (conțin mult zahăr)
  • Snaksuri
  • Cartofi prăjiți.

Pentru diabetici, este foarte important de știut cât de mult diferă nivelul glicemiei înainte și după masă. Astfel, dacă inițial glicemia era de 150 mg/dl, iar după masă crește la 200 mg/dl, atunci evoluția poate fi considerată normală. Totuși, medicii recomandă menținerea glicemiei sub 180 mg/dl chiar și după masă.

Avem aici Tabele cu glicemia normală la adulți, copii, adolescenți și gravide cu diabet

Există persoane cu diabet care, deși au un nivel foarte crescut al zahărului în sânge, nu dezvoltă complicațiile specifice bolii și nu se resimt. De asemenea, există bolnavi care, deși au o glicemie doar cu puțin mai mare decât cea considerată normală, se simt foarte rău, fac complicații și au nevoie de un tratament destul de agresiv.

Citește și: Pancreas artificial pentru bolnavii de diabet de tip 1 

Acest infografic realizat de publicația Webmd.com arată evoluția glicemiei în cazul unui adult care suferă de diabet. Înainte de masă, glicemia este cuprinsă între 70 și 130 mg/dl, iar la 1-2 după masă ar trebui să fie sub 180. De asemenea, în cazul în care face tratament cu insulină, înainte de a face sport, nivelul glicemiei trebuie să fie cel puțin 100 mg/dl. Înainte de culcare, glicemia normală a unui diabetic ajunge la 100-140 mg/dl.

Pentru că glicemia variază foarte mult în cazul unui diabetic, este esențial ca fiecare bolnav să-și monitorizeze de mai multe ori pe zi nivelul zahărului din sânge, cu ajutorul unui glucometru. Din fericire, acum există și GlucoTrack – un dispozitiv pentru măsurarea glicemiei fără înţepătură iar un glucometru fără înțepătură pentru adulți și copii, FreeStyle Libre este folosit și de pacienții din România. Chiar și Google a testat de curând un glucometru fără înțepătură cu o construcție revoluționară. La fel, s-a lansat o brățară pentru diabetici, care măsoară glicemia fără înțepătură.

Trebuie să ții cont că fiecare masă consumată influențează nivelul glicemiei. Astfel, dacă seara ai consumat foarte mulți carbohidrați, este posibil ca dimineața să ai glicemia mai mare decât de obicei. De aceea, pe lângă tratamentul cu medicamente, nivelul normal al glicemiei poate fi menținut prin regim și printr-un stil de viață sănătos.

Glicemia poate fi măsurată continuu cu un Senzor de glicemie Dexcom G4. Ai aici cât costă și cum se folosește. Poți folosi și un Senzor Dexcom G5. Aveți aici o prezentare detaliată în limba română

Ce să faci ca să-ți menții glicemia normală

Recomandările medicilor includ, pe lângă tratamentul medicamentos, adoptarea unui stil de viață cât mai sănătos. Sfaturile de mai jos sunt adresate în special diabeticilor, dar le poți urma și dacă nu ai probleme de sănătate, dar vrei să adopți o dietă echilibrată.

Mișcarea este foarte bună, pentru că stimulează asimilarea glucidelor consumate în timpul mesei. Nu trebuie să faci neapărat sport de performanță. Chiar și câteva minute de gimnastică, efectuate zilnic, pot face minuni pentru sănătatea ta și implicit pentru menținerea unui nivel optim al zahărului din sânge. Mersul pe jos și urcatul scărilor sunt alte activități care pot fi făcute zilnic și care, în timp, îți vor tonifia muscultura, asigurând totodată un nivel normal al glicemiei.

Te poate interesa și: Aplicație de rețete pentru diabetici

Deseori, diabeticii au momente de scădere bruscă a glicemiei, când li se face foarte foame. Dacă treci și tu prin asemenea momente, trebuie să știi că nu e nevoie să mănânci alimente foarte sățioase între mese. Poți alege o gustare formată din fructe sau legume proaspete, care îți conferă energie și asigură o doză bună de fibre, esențiale în dieta zilnică. Prin urmare, când ți se face foame, nu te opri la cofetărie, ci cumpără un măr sau doi-trei morcovi, pe care îi poți mânca cruzi.

În loc de apă, te poți hidrata cu multe ceaiuri fără zahăr sau cu sucuri naturale din fructe. Și ele vor da impresia de sațietate, astfel că nu vei mai simți așa de intens senzația de foame.

Mesele la ore fixe, esențiale pentru glicemia normală

Dacă suferi de diabet, o regulă esențială este să mănânci la ore fixe, adică să nu sari niciodată peste vreo masă. Doar în acest fel îți poți menține glicemia normală. Iată câteva alimente sănătoase și hrănitoare, pe care medicii le recomandă la masa de prânz: orez cu legume sau carne de pui cu salată și cartofi fierți.

Pentru că dulciurile trebuie evitate dacă suferi de diabet, poți mânca fără probleme fructe, iar dacă vrei să savurezi o cafea sau un ceai cu prietenii, nu ai restricții, cu condiția să le bei fără zahăr. Aceste băuturi te vor energiza și revigora, oferindu-ți totodată senzația de sațietate.

Cina trebuie să fie bogată în proteine, deci ar trebui să conțină o porție de carne și legume. Proteinele stimulează arderea grăsimilor și scad glicemia. În schimb, trebuie să eviți pastele, pâinea sau alte surse de carbohidrați. Te poți delecta însă cu un pahar de vin sau cu o bere.

Glicemia normală te ferește de complicații

Dacă nivelul zahărului din sânge nu poate fi menținut în limitele normale, pot să apară multe complicații. Bolnavii de diabet își monitorizează mereu nivelul glicemiei, tocmai pentru a evita aceste probleme deosebit de grave. Complicațiile pe care le poate produce diabetul pot pune în pericol viața bolnavului.

Citește și: Diabetul de tip 2 va putea fi depistat, în salivă, cu ajutorul smartphone-ului

Bolile cardiovasculare sunt principala complicație pe care o provoacă diabetul netratat sau tratat ineficient. Diabetul duce la îngroșarea vaselor de sânge, deci la ateroscleroză, afecțiune care la rândul ei este o bombă cu ceas, crescând foarte mult riscul de atac de cord, angină sau atac cerebral.

Distrugerea nervilor și a vaselor capilare este o altă complicație frecvent întâlnită la diabetici. Vasele capilare sunt rupte, astfel încât nervii pe care le hrăneau vor avea de suferit. Acest lucru va duce la dureri și senzație de arsură,  iar apoi la amorțeală, care afectează de obicei picioarele. Problemele încep de la degete și urcă treptat în sus. Fără tratament, în final, pacientul nu își va mai simți deloc piciorul afectat.

Distrugerea nervilor care au legătură cu digestia poate duce la constipație, vomă, diaree, iar în cazul bărbaților la disfuncție erectilă. Și rinichii pot fi grav afectați de distrugerea vaselor de sânge care îi hrănesc. Astfel, se poate ajunge la insuficiență renală, care nu se poate rezolva decât prin dializă sau transplant renal.

Distrugerea nervilor de la picioare și proasta circulație a sângelui pot duce la alte complicații. Rănile apărute se pot transforma imediat în infecții, care se vor vindeca foarte greu și deseori necesită amputarea degetelor afectate sau chiar a întregului picior, spun specialiștii de la Clinica Mayo.

Citește și: 8 descoperiri revoluționare pentru diabetici

Diabetul crește și riscul de complicații la nivelul ochiului. Dacă nu este tratat corespunzător, poate provoca glaucom, cataractă sau retinopatie diabetică, afecțiune care în final duce la orbire, prin distrugerea vaselor de sânge de la nivelul retinei.

Rolul pancreasului pentru glicemia normală

Glucoza din sânge este carburantul care ne ajută să acoperim toate resursele organismului. Pancreasul produce insulină și, în urma proceselor metabolice, scade cantitatea de glucoză din sânge. Este firesc astfel, după fiecare masă, prin aportul alimentelor, ca glicemia să crească, iar un pancreas sănătos reacționează prin creșterea secreției de insulină și va readuce glucoza în limite normale.

Diabetul zaharat apare atunci când în organism nu se produce suficientă insulină (pancreasul având o deficiență în acest caz) sau chiar organismul este cel care nu poate folosi la capacitate maximă insulina.

Site-ul Endocrineweb.com prezintă într-un infografic interesant modul în care funcționează pancreasul pentru a produce insulină. În prima parte poți vedea producția de insulină în cazul unui om sănătos, iar mai jos anomaliile care apar în procesul de metabolizare a insulinei, la pacienții diagnosticați cu diabet de tip I și de tip II.

glicemia normală

În primul caz, al diabetului de tip I, insulina nu poate fi produsă de pancreas, din cauza distrugerii celulelor beta. În cazul diabetului de tip II, poți vedea o producție insuficientă de insulină, care duce la o rezistență a organismului la insulină. În ambele tipuri de diabet însă, este evident că glucoza din sânge nu poate fi transformată în energie, prin urmare pancreasul nu-și poate îndeplini rolul său, fiind necesară intervenția cu medicamente sau injecțiile cu insulină. Acest hormon, care în mod normal este pordus de pancreas în cantitate suficientă, permite celulelor din corp să absoarbă glucoza și să o transforme în energie, scăzând în același timp nivelul de glucoză din sânge.

Citește și: Pancreas artificial pentru bolnavii de diabet de tip 1 

Simptome care pot indica prezența diabetului

Somnolență crescută după fiecare masă – dacă întâmpini frecvent această senzație, este un semnal că toți carbohidrații transformați în glucoză ajung în fluxul sangvin, forțând astfel pancreasul să producă insulină. Evită să mănânci alimente bogate în carbohidrați și introdu în alimentație cereale integrale, fructe și legume care au nevoie de mai mult timp pentru a fi digerate (ceapă, usturoi, praz, fasole, broccoli, varză, conopidă).

Creștere în greutate – persoanele supraponderale se află deja în faza de prediabet. Este necesară schimbarea stilului de viață și a alimentației. Studiile arată că reducerea procentului de grăsime corporală cu 3-5% scade șansele de a face diabet.

Tensiunea crescută – valorile crescute ale tensiunii (hipertensiunea) sunt cauza mai multor afecțiuni, printre care și prediabetul. Reducerea consumului de sare, o dietă echilibrată din care să nu lipsească proteinele vegetale și legumele, grăsimile bune, dar și mișcarea sunt soluții pentru reducerea hipertensiunii.

Citește și Tratament diabet 2016. Diabeticii își scriu singuri viitorul

Diabetul se manifestă, de asemenea, prin urinare frecventă, sete puternică și foame intensă. Prin urmare, dacă ai aceste simptome un timp mai îndelungat, trebuie să mergi la medic, pentru analize care să arate nivelul glicemiei din sânge. În cazul diabetului de tip I, semnele apar destul de repede, în timp de câteva luni de la declanșarea bolii, dar în cazul diabetului de tip II simptomele apar mult mai târziu și sunt mai discrete. Există și alte simptome, mai greu de observat, pentru că nu sunt specifice doar diabetului: durere de cap, oboseală, mâncărimi ale pielii, răni care se vindecă mai greu, tulburări de vedere.

Conform statisticilor, în 2014, în România sunt luați în evidență sub tratament medicamentos oral 673.099 persoane cu diabet, iar 202.271 persoane sunt tratate cu insulină (dintre care 3.014 sunt copii).

Sursă text: www.cdt-babes.ro, www.fadr.ro, www.naturalhealth365.com